25 Sty Szpachlówka poliestrowa pod farby proszkowe
ELASTYCZNA SZPACHLÓWKA POLIESTROWA O WYSOKIEJ
ODPORNOSCI TERMICZNEJ.
Szpachlówka Termoelast – przeznaczona jest do uzupełniana ubytków lub wgłębień występujących na reperowanych powierzchniach przed malowaniem. Po utwardzeniu tworzy powłoki o dobrej przyczepności do powierzchni metalowej zagruntowanejchemoutwardzalnym podkładem lub niezgruntowanej ale bez śladów korozji. Uzyskane powłoki wykazują również dobrą przyczepność do powierzchni drewnianych, betonowych i niektórych tworzyw sztucznych.
Charakteryzują się również bardzo dużą elastycznością oraz
odpornością na działanie podwyższonych temperatur (do 200 ºC).
Do nanoszenia kolejnychpowłok malarskich można stosować wszystkie znane metody nakładania.
Opakowania blaszane: 0,5 kg i 0,85 kg
Zalecany sposób stosowania
Masę szpachlową bezpośrednio przed użyciem należy dokładnie wymieszać (możliwe jest częściowe rozwarstwienie wyrobu).
Mieszaninę roboczą (I+II) należy nakładać na powierzchnię uprzednio zmatowaną, pozbawioną pyłów i pozostałości starej malatury oraz dokładnie odtłuszczoną. Należy przygotować tylko taką ilość mieszaniny roboczej, jaka będzie mogła być nałożona w czasie ok. 5 min. Nie należy nakładać warstw o grubości większej niż 2 mm. Nanoszenie kolejnych warstw w celu uzyskania żądanej grubości powinno być przeprowadzone w odstępach czasu
ok. 60 min.
Powierzchnie, na które nakładana jest masa szpachlowa muszą być suche, ponieważ nawet bardzo niewielkie ilości wilgoci pogarszają przyczepność warstwy do podłoża.
Operacje szpachlowania należy wykonywać w temperaturach powyżej 10 ºC.
W niższych temperaturach proces sieciowania jest bardzo spowolniony i nałożone powłoki mogą być niedotwardzone.
Szlifowanie powierzchni warstwy szpachli należy przeprowadzić co najmniej 30 min.od momentu utwardzenia. Do wstępnego zmatowania powierzchni należy użyć papieru ściernego o granulacji 80. Do dokładnego wyrównania powierzchni zaleca się użycie papieru 150-180.
Wygrzewanie w piecu co najmniej po 2 godz. od momentu utwardzenia.